Властта на Божия син

Go down

Властта на Божия син Empty Властта на Божия син

Писане by Пламен Николов on Нед Юли 10, 2011 12:07 pm
Властта на Божия синВластта на Божия син 06king2
Властта на Божия син 06king2


П-р Кийт БЪТЛЪР
В Деяния 19-та гл. е казано как седемте синове на еврейския главен свещеник Скева се опитаха да прогонват злите духове от хората. Един ден, чувайки за резултатите от служението на апостол Павел, чрез името на Исус, тези седем братя решиха да опитат неговия способ. Те решиха да положат ръце, използвайки Исусовото име. Но оръжието гръмна срещу тях. Вместо да побегне, злият дух се нахвърли да ги бие, като им зададе въпроса: “Исус познавам и Павел зная, но вие кои сте?”

Въпреки, че казваха правилното нещо, използваха правилното име, и се позоваваха на правилното Евангелие, те нямаха никакво разбиране за властта, която стои зад името на Исус. Те нямаха никаква идея за това, което правеха.

В това положение се оказват и твърде много вярващи днес, когато се стигне до властта, която те имат в Името Исус. За повечето християни Името Исус е просто наименование. За тях то няма по-голяма тежест и значимост от това, ако аз им кажа, че моето име е Кейт.

Когато Исус събра учениците Си преди да се възнесе на небето, Той им каза: “Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на цялото творение. Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден. И тези знамения ще придружават повярвалите: в Мое Име демони ще изгонват, нови езици ще говорят, змии ще хващат, а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да им навреди, на болни ще полагат ръце и те ще оздравяват.” /Марка 16:15-18/

Обърнете внимание на фразата в Мое Име. В Новия Завет ние срещаме тази фраза. Тук гръцката дума, преведена като име е онома. Тя означава “власт” /пълномощие, авторитет/. Да, разбира се, че в някои случаи в Новия Завет думата име е употребявана просто като свързана с нечие име или за да се отличи една личност от другите. Но най-често ще намерите гръцката дума "онома" употребена в порядъка да подчертае властта в тази ситуация.

И така, в Марка 16-та гл. Исус подчертава: “В Мое Име демони ще изгонват…В Мое Име нови езици ще говорят…В Мое Име змии ще хващат…” С други думи, за да вършите всичките тези неща - да изгонвате демони, да говорите нови езици, да не умирате от отрова, да изцелявате болните, то вие трябва да разбирате властта, която стои зад Името на Исус.

Исус дойде високо овластен

Исус действаше със Словото Божие в четири различни нива на власт. Той оперираше с властта на Човека сътворен по Божия Образ, Авраам, Давид и на възкръсналия Син Божий.

В Битие 1:26, в разказа за сътворяването на човека, се казва, че Бог даде на Човека власт “над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята”.

Псалом 8-ми ни казва, че Бог коронова човека със слава и великолепие. Тази слава беше помазанието. Тя бе Духа на Бога в човека, което бе неговото “овластяване” от Бог да владее над цялата земя и това включваше власт над всичките параметри на земята - съставни части, елементи, природни сили и стихии.

Затова Исус можеше да говори на вятъра и вълните и те Му се покоряваха. Те бяха длъжни да Му се покоряват. На Него Му бе дадена тази власт, която Бог даде на човека преди греха. Това бе Неговото първо ниво на власт.

По-късно в книгата Битие откриваме второто ниво на власт на Исус, която Бог бе обещал на Авраам: “В Себе Си се заклевам, заявява ГОСПОД, че понеже направи това нещо и не задържа сина си, единствения си син, ще те благословя премного и ще умножа и преумножа потомството ти като небесните звезди и като пясъка на морския бряг, и потомството ти ще завладее портата на враговете си.”

Еврейската дума, преведена тук като завладее означава “да окупира, като прогони предишният обитател”. С други думи, “семето” на Авраам, което е Исус, ще победи дявола и ще си възвърне властта, която Адам бе загубил в непокорството си пред Бога.

Галатяни 3:13-14 го обяснява така: “Христос ни изкупи от проклятието на закона, като стана проклет за нас; защото е писано: „Проклет всеки, който виси на дърво“; така че благословението дадено на Авраам да дойде чрез Христос Исус върху езичниците, за да приемем обещания Дух чрез вяра”.

Сега към всичко това нека добавим и третото ниво на власт на Исус, което фактически ще се реализира в хиляда годишното Му царуване. Тази трета власт дойде като обещание от Бог, дадено на цар Давид, както е казано в ІІ Царе 7:12-13: “Аз ще издигна потомъка ти след теб, който ще излезе от тялото ти, и ще утвърдя царството му. Той ще построи дом за Името Ми и Аз ще утвърдя престола на царството му до века”.

Като семе Давидово, Исус ще бъде Този, Който ще стои на този престол.

И така, Исусовото Име носи със себе си властта на Адам, властта на Авраам и властта на Давид. Но То има и още едно ниво на власт.

Последната експлозия

Исус изпълни мандата, даден му от Бог. Той проповядваше благовестието, полагаше ръце на болните, прогонваше демони, хранеше гладните и т.н. Деяния 10:38 ни казва, че: “Той обикаляше, като правеше добрини и изцеляваше всички угнетявани от дявола.”

Но делото му не спира до тук. Границите на властта на Исус не се спират просто между небето и земята. Не е така. В І Коринтяни 2:8 се казва, че ако дяволът и всичките негови кохорти знаеха какво ще се случи “нямаше да разпънат Господа на славата”. Защо? Защото в момента, в който Бог възкреси Исус от гроба, Той Го издигна и Му даде “Името, което е над всяко друго име; така че в Името на Исус да се поклони всяко коляно от небесните и земните, и подземните същества”. /Филипяни 2:9-10/

Адам имаше власт само над земята. Но ето, че сега Исус има власт над три свята - власт над нещата в небето, нещата на земята и нещата под земята.

И днес Името Исус е изпълнено с власт, която вероятно вие ще желаете и ще се нуждаете от нея. Всичко, което е нужно да правим, е да започнем да размишляваме над цялата тази власт. И докато правим това, то ще започне да изгражда в нас такова доверие и вяра, каквито не сме познавали никога.

Въпросът вече не е имаме ли вярата да надделеем рак или да надделеем другите си проблеми. Въпросът е да поставяме искания в Името и властта на Исус. Въпросът е да посочваме кой управлява или властва, над нашите обстоятелства. Защото ние продължаваме да имаме правото да заставаме в Неговото Име.
Източник: Онлайн Вестник "Благовремие"
Бог да благослови всички!

Амин!


Пламен Николов
Пламен Николов
Администратор
Администратор

Брой мнения : 223
Join date : 03.12.2010
Age : 45
Местожителство : Е.П.Ц. - Тетевен / Администратор / Пламен Б. Николов

http://epcteteven.ovo.bg/?lwGjIL

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите