Божията цел за брака и семейството

Go down

Божията цел за брака и семейството Empty Божията цел за брака и семейството

Писане by Е.П.Ц.-Тетевен on Пет Сеп 23, 2011 10:57 amБожията цел за брака и семействотоБожията цел за брака и семейството Brakce11
Защо хората се женят? Най-често срещаният отговор, който дават сгодените двойки е защото се обичат. Това е основателна причина, макар че любовта може да се интерпретира по различни начини дори и когато говорим за мъж и жена, на които им предстои да сключат брак. Библията излага няколко основни причини за съществуването на брака, от които семейните двойки днес могат да се възползват във взаимоотношенията помежду си.

На първо място, изграждането на отговорност у личността е изтъкнато, както в Битие, така и в Новия Завет като един от положителните резултати от брака. Ако отговорността да се покоряваме на Божиите заповеди и да се грижим за земята лежи върху човечеството като цяло, то личната отговорност на всеки се изразява в рамките на неговия брак. Именно в брака и семейството мъжът и жената израстват като отговорни личности, които служат на Бога и един на друг, а заедно служат на обществото и на света.

На второ място, общуването е основна причина за установяването на брака от Бога. Когато Бог вижда, че човекът е самотен (Бит. 2:18), Той му създава другар, с когото да споделя живота си. Бог създава жената, като взима част от тялото на мъжа, нещо, което не се наблюдава при сътворението на животните (Бит. 2:19-20). Изпълнен със задоволство, Адам казва: „Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми” (Бит. 2:23). С други думи, „тя е като мен”. В Битие 2:18-25 не се набляга толкова на жената като помощник на мъжа, колкото на това, че тя е подходяща за мъжа, и с нея той може да има удовлетворяващи взаимоотношения и близост. Именно близкото подобие между мъжа и жената, които се различават от всички останали форми на живот, е това, което ги прави способни да станат „една плът” в брака.

Третата причина за съществуването на брака е създаването и отглеждането на деца (Бит. 1:28; Втор. 6:4-9). Мнозина, когато изучават библейските причини за брака, поставят тази на първото място, тъй като за мъжа и жената е било жизнено важно да се възпроизвеждат и умножават. В Стария Завет дори се е считало, че да имаш много деца е благословение от Бога (Пс. 127:3-5; 128:3-6).

Правилното възпитание на децата е също толкова важно, колкото и да имаш деца. В Притчи откриваме множество напътствия към родителите и децата как да изграждаме добри взаимоотношения помежду си. Павел казва на бащите: „Не дразнете децата си, а ги възпитавайте в дисциплина и наставление Господне” (Ефес. 6:4). Придобиването на деца е основна ценност дори и за съвременните родители, които имат много по-малко деца в сравнение с тези описани в Библията. В същото време е изключително важно да се подчертае нуждата от правилно отглеждане и възпитание на децата – задача и на двамата родители, с която те трябва да се справят, докато в същото време работят, грижат се за ежедневните нужди на семейството, градят кариера и отделят време за почивка и удоволствия.

Икономическата подкрепа е друга причина за съществуването на брака. Тя е част от задълженията на членовете на семейството един към друг. В Стария Завет жененото дете е оставало част от домочадието и при нужда бащата патриарх се е грижел за младото семейство. В новозаветно време икономическата ситуация се променя много, но отговорността към членовете на семейството остава (2 Сол. 3:10-12; 1 Тим. 5:8,16).

Поклонението и служението на Бога в рамките на дома също е една от причините за съществуването на брака (Втор. 6:4-9). Още от самото сътворение ставаме свидетели на желанието на Бога да бъде близо до Своите деца (Бит. 3:8 ). Библията набляга на необходимостта Божиите хора да търсят Божието присъствие чрез поклонение и посвещение (Пс. 27:4-14; Евр. 11:6). Напътствията, дадени за приготвянето на пасхалната вечеря при освобождението на евреите от Египетското робство, превръщат празнуването на Пасхата в семеен ритуал на поклонение, който се извършва у дома (Изх. 12:43-49). По време на реформаторското движение в Израил, при цар Йосия, Пасхата става национален ден за поклонение, който се е празнувал в храма. По-късно обаче той започва отновода се отбелязва в домашна атмосфера. Именно по тази причина Исус избира отпразнуването на Пасхата в един дом, заедно със Своите ученици и последователи (Мат. 26:17-19).

Поклонението на Бога остава и днес една от най-важните функции на християнсото семейство, колкото и да ни пречи забързаното ежедневие да отделяме време да се събираме заедно за молитва и поклонение. Целта на поклонението е семейството да влезе в Божието присъствие, което би могло да се постигне по много различни начини, стига всички заедно да се стремят към нея.
Източник: Списание "Естир"
Бог да благослови всички! Амин!


Е.П.Ц.-Тетевен
Е.П.Ц.-Тетевен
Администратор
Администратор

Брой мнения : 363
Join date : 30.11.2010
Местожителство : Е.П.Ц. - Тетевен / Администратор - Пламен Б. Николов

http://bible.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите