Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките!

Go down

Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! Empty Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките!

Писане by Пламен Николов on Пет Фев 24, 2012 2:48 pmАз Съм Истинската Лоза, вие сте пръчките!Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! BiblestudyНай-важното нещо, което научаваме в изследването на плода на Духа е пребъдването в Исус,
т.е. как да имаме жива връзка с Него и как да я запазим, защото без нея Исус казва:


Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! 13thegodlovebiblestudyvЗащо безплодните клони се отрязват и хвърлят в огъня?
1 вариант: Ако са все още живи, те биха консумирали част от хранителните вещества, необходими за здравословното състоятие на цялото растение.
2 вариант: Ако вече са мъртви, те са без никаква стойност. Всъщност, ако вече са мъртви, те не могат да бъдат убити с отстраняването им (Йоан 15:2). Връзката им с растението е прекъсната и отрязването им е единственото решение, което от своя страна би довело до освобождаването на повече пространство за живите клони.

И така Исус казва “Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мен и Аз в него” Йоан15:5. Но нека обърнем отново внимание на думите Му няколко стиха по-назад:


Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! 14thegodlovebiblestudyvТой казва “Аз съм истинската лоза”. Явно съществуват и фалшиви лози. Защо Исус подчертава, че Той е истинската лоза? Думата, използвана в гръцкия оригинал е “ampelos alethinos” и означава “истинската, оригиналната, действителната, автентичната лоза”. Той е този, Който ражда плода, Той е този, Който подрязва, Той е Земеделецът. Много пъти ние си мислим, че можем със собствени усилия да бъдем земеделци сами на себе си, или че нещо незначително може да заеме Неговото (на лозата) място, нещо, което поставяме на пиедестал, но което всъщност не може да се “квалифицира” като БОГ. Исус много пъти се изказва с думите “Аз Съм…” в евангелието на Йоан:

* Аз Съм хлябът на живота
* Аз Съм Пътят, Истината и Животът
* Аз Съм добрият Пастир и тук
* Аз съм истинската лоза


С това, Той явно подсказва, че Той е Месия и че ние трябва да сме свързани с Него. За съжаление има и други “неща”, с които хората могат да се свържат и които не са “истинската лоза”. Например със самата религия, вместо с Исус. Ако се взираме само в това да спазваме “правилата”, а забравим за причината “защо ги спазваме”. Това да отидеш или ходиш в дадена църква не ти носи никаква “сигурност”, че ще бъдеш спасен, ако ти нямаш жива връзка с Първоизточника – с Исус. Друга “фалшива лоза” може да е и списък с “добри дела”, които Бог като притегли на “везната” (такова нещо липсва в цялата Библия, между другото) с лошите постъпки и грехове, и Той ще е “принуден да ме пусне” в рая, понеже добрите са натежали повече. Изобщо заблудите за истинската лоза могат да бъдат най-различни, но Исус казва, че Той е истинската и че трябва да бъдем свързани с Него.

Колко е важно да бъдем истински свързани с Христос?


Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! 15thegodlovebiblestudyvИсус казва, че по плода, който даваме, се познава какво носим в сърцето си: ако отвътре сме лоши – лош плод; ако сме добри в сърцето си – добър плод. Сега, ако някой насила си наложи “Аз трябва да стана добър отвътре, за да мога да давам добър плод!” – това вече знаем, че не би могло да стане, защото добрият плод идва като резултат от връзката ни с лозата (Йоан 15гл.). Когато човек е истински свързан с лозата, с неговия живот става това, което потвърждава и ап. Павел:

Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! 16thegodlovebiblestudyvТака вместо да се фокусира в това да дава добри плодове, човек се фокусира в това да има жива връзка с Исус и да пребъдва в Него. Резултатът в това положение никога няма да е “фалшив” плод, а истински и добър такъв:

“““ПЛОДА НА ЛОЗАТА”””
Източник:
Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките! Logo290a

Бог да благослови всички!

Амин!


Пламен Николов
Пламен Николов
Администратор
Администратор

Брой мнения : 223
Join date : 03.12.2010
Age : 45
Местожителство : Е.П.Ц. - Тетевен / Администратор / Пламен Б. Николов

http://epcteteven.ovo.bg/?lwGjIL

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите