Размишления върху Библията-Вавилонската кула.

Go down

Размишления върху Библията-Вавилонската кула. Empty Размишления върху Библията-Вавилонската кула.

Писане by Елена П. Борисова-Куртева on Съб Фев 12, 2011 10:23 am

Не ме питайте защо е нужно да размишляваме върху Вавилонската кула-11 глава на Битие? Не знам- но знам,че Бог знае. Определено иска да ни каже нещо.Да започнем да размишляваме заедно. Битие ( 11:1-9 ) "По цялата земя се употребяваше един език и един говор. И като потеглиха човеците на изток,намериха в Сенаарската земя равнина, и се заселиха там, И казаха си един на друг:Елате, да си направим тухли и да ги изпечем в огъня. Тухли употребяваха вместо камъни , а смола употребяваха вместо кал. И рекоха: Елате , да си съградим град и кула, висока до небето; и да си спечелим име, да не би да се разпръснем по лицето на земята. А Господ слезе да види града и кулата, която градяха човеците. И каза Господ: Ето един народса и всички говорят един език; и щом са започнали да правят това, не ще може да им се забрани каквото и да било нещо, което биха искали да направят. Елате да слезем и да разбъркаме езика им, за да не се разбират един друг. Така Господ ги разпръсна оттам по лицето на цялата земя: и те престанаха да градят града. Затова той се наименува Вавилон /разбърквам/ , защото Господ разбърка езика на цялата земя; и оттам Господ ги разпръсна по цялата земя."
Елена П. Борисова-Куртева
Елена П. Борисова-Куртева

Брой мнения : 103
Join date : 31.12.2010
Местожителство : Свиленград - Nickname: elina

Върнете се в началото Go down

Размишления върху Библията-Вавилонската кула. Empty Re: Размишления върху Библията-Вавилонската кула.

Писане by Елена П. Борисова-Куртева on Съб Фев 12, 2011 11:00 am

Елена П. Борисова-Куртева написа:Не ме питайте защо е нужно да размишляваме върху Вавилонската кула-11 глава на Битие? Не знам- но знам,че Бог знае. Определено иска да ни каже нещо.Да започнем да размишляваме заедно. Битие ( 11:1-9 ) "По цялата земя се употребяваше един език и един говор. И като потеглиха човеците на изток,намериха в Сенаарската земя равнина, и се заселиха там, И казаха си един на друг:Елате, да си направим тухли и да ги изпечем в огъня. Тухли употребяваха вместо камъни , а смола употребяваха вместо кал. И рекоха: Елате , да си съградим град и кула, висока до небето; и да си спечелим име, да не би да се разпръснем по лицето на земята. А Господ слезе да види града и кулата, която градяха човеците. И каза Господ: Ето един народса и всички говорят един език; и щом са започнали да правят това, не ще може да им се забрани каквото и да било нещо, което биха искали да направят. Елате да слезем и да разбъркаме езика им, за да не се разбират един друг. Така Господ ги разпръсна оттам по лицето на цялата земя: и те престанаха да градят града. Затова той се наименува Вавилон /разбърквам/ , защото Господ разбърка езика на цялата земя; и оттам Господ ги разпръсна по цялата земя.
Във 32 стих на 10 гл. се казва: "Това са племената на Ноевите синове според сведенията за тях,в народите им.От тях се разпространиха народите по земята след потопа". Разпространиха, а след това решението им е да останат заедно? Защо не са се разпръснали? Защото са знаели,че ако са заедно е по сигурно , по весело , по безопасно и така могат да станат като Бог./дори по-мъдри от Него/. Те сами се увещавали да го направят-"Елате да си направим..." Каква е целта на този строеж? 1. Да оскърбят Бог.-Да построят кула стигаща до небето е предизвикателство и незачитане на Бог . 2. Искали да си спечелят име. Да оставят паметник на своята гордост. 3. Да се предпазят от разпръскване. Бог е Господ на всички,Цар на царете.Човек,който се стреми към власт се опитва да заеме Божия престол-/което искаше и дявола/,но Бог не ще отстъпи славата Си на никой друг. От тук разбирам две неща- 1. "Ако двама се съгласят за каквото и да е ........" работи и за Божиите неща и за дяволските. 2. Бог никога няма да отстъпи славата си на някой друг,защото Той е Бог и няма друг по-велик от Него. Е, Бог се справил без проблем със тях , като разбъркал езиците. Бог контролира всичко и е крайно време да спрем да правим опити да го "измамим" , като не спазваме закона. Но и тук Бог е милостив. Той можеше да каже: те съгрешиха-да ги изтребим от лицето на земята например с гръмотевици-те са на едно място.Но милостиво казва: "Елате да ги разпръснем". И с това разбъркване на езиците са започнали нашите противоречия, които представляват борба на думи и неразбиране езика на другия-проблем с който се сблъскваме и дори с хора,които говорят нашия език. Строежа е спрян. Така Бог се противопостави на желанието да се съюзим и воюваме срещу Бог. След себе си оставили вечен белег на позора си в името дадено на мястото.То било наречено Вавилон-бъркотия. Мисля,че би трябвало да си извадим поука,да не допускаме същите грешки. pig
Елена П. Борисова-Куртева
Елена П. Борисова-Куртева

Брой мнения : 103
Join date : 31.12.2010
Местожителство : Свиленград - Nickname: elina

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите