Отмахни хомота отсрред себе си!

Go down

Отмахни хомота отсрред себе си!

Писане by Е.П.Ц.-Тетевен on Пон Апр 30, 2012 6:03 pmОтмахни хомота отсрред себе си!“Тогава ще зовеш, и Господ ще отговаря! Ще извикаш, и Той ще рече Ето Ме! Ако махнеш насред себе си хомота, соченето с пръст и нечестивите думи.” Исая 58:9

Времето на поста не е просто въздържание от храна и вода, а е време, в което да се предаваш на Бог. С други думи означава изцяло да Му предадеш управлението над живота си. Тогава ще призоваваш и Господ ще отговори. Ще извикаш и Той ще каже: “Ето ме!”

Хомотът е приспособление, което се слага на врата на животно, за да може да се управлява когато тегли каруца или плуг, с който да оре земята. Когато някой има хомот, това означава, че нещо или някой го дърпа, тегли. Животното не може само да си махне хомота, стопанинът му прави това. Но в стиха сe казва: “Ако махнеш (ТИ) хомота отсред себе си!”
Как да махнеш хомота отсред себе си, ако не си позволил Бог да те научи? Ако не се съгласяваш с Неговото Слово и не позволяваш Господ да те научи, няма да можеш да махнеш хомота отсред себе си!

А когато махнеш хомота – тогава Господ отговаря. Ще извикаш и Той ще каже: “Ето ме!” Означава ли това, че не трябва да се грижиш за дома си и да не ходиш на работа, защото чувстваш, че това е хомот? “НЕ!”

Тук не става дума за физическите ангажименти, които всеки от нас има, а за нещата които са вътре в душата, за нещата които са още по-навътре в сърцето, които преживяваме емоционално. Това, което преживяваме в душата си и в сърцето си, влияе на способността ни да чуваме Божия глас в ума си. Има хора, чиято коса се изправя от ужас, щом видят куче, а други се разтапят от умиление. Кучетата са безразлични на трети, докато на четвърти им се иска да го ритнат. Всеки от нас има своя гледна точка за различните ситуации.

В Новия завет Исус каза: “Моите овце чуват гласа Ми и Ме следват”. Ако си приел Исус който е Христос за свой Господ, ти си от Неговото стадо и си способен да чуваш гласа Му, защото Господ Бог те е направил чрез Духа Си способен да чуваш и познаваш гласът Му. Но в Исая 58:9 откриваме, че има пречки за чуването на гласа и те са свързани с преживяванията на нашата душа идващи от дълбините на сърцето, и повлияни от заобикалящия ни свят.

Как да махнем хомота? “Ако махнеш отсред себе си хомота, соченето с пръст и нечестивите думи.” Хомотът е свързан с това да сочиш с пръст (говорене лице в лице или говорене за някого, да говориш дори зад гърба му), с нечестивите думи. Той е преобраз на опресията върху душата. (Опресия: Чувство на притискане или стягане в гърдите)! Това означава, че "одумваш" брата си!

“Не се одумвайте един друг, братя; който одумва брата или съди брата си, одумва закона и съди закона; а ако съдиш закона, не си изпълнител на закона, но съдия.”  Яков 4:11
“Само Един е законодател и съдия, Който може да спаси и да погуби; а ти кой си та съдиш ближния си?”  Яков 4:12
“Лъжливият език мрази наранените от него, И ласкателните уста докарват съсипия.” Притчи 26:28

Да говориш срещу някого означава, че го мразиш. Омразата не е от плодовете на Святия Дух. Когато говориш срещу човек, освен че го нараняваш, пускаш и омразата в сърцето си. Когато позволиш тя да те обземе, започваш да бълваш обиди и да нараняваш. Няма единство там, където има омраза. В единството има помазание и сила, затова и врагът иска да сее омраза и разцепление между хората. Хората започнаха да строят Вавилонската кула поради единството си. Бог не позволи завършването й, но можем да видим силата в единството. Винаги имаме избор как да реагираме в дадена ситуация – с гняв и огорчение или с милост и простителност. Имаме избор да носим духа на Бог или духа на разделение (който е духа на света).

“Защото Божието царство не е ядене и пиене, но правда, мир и радост в Светия Дух.” Римляни 14:17

Божието царство не е свързано с това да освобождаваш гняв, завист и омраза, а с правда, мир и радост в Святия Дух. Ако имаме време, в което да преживяваме любовта на Бог събирайки се заедно и по Дух и по плът, в което да се наслаждаваме на присъствието Му, в което да се поучаваме от думите Му, ще имаме и плодове, които да даваме. Ако носим Божия Дух, ще се изпълняват плодовете Му чрез нас (Галатяни 6:14). Ако носим хомот, освобождаваме хомот върху хората чрез говоренето си.

Задайте си въпроса: “Кой управлява моята душа и сърце?” От каква призма гледаш на ситуациите, през които минаваш?

Ако искаш да бъдеш угоден на Бог, е добре да прекарваш време с Него. Той иска да бъдем заедно с Него, да споделя с нас, да ни насърчава, да обновява ума ни, да бъдем Едно с Него винаги (Вечно), а не само на моменти!

“Понеже, който така служи на Христа, бива угоден на Бога и одобрен от човеците.” Римляни 14:18
“Не вярваш ли, че Аз съм в Отца, и че Отец е в Мене? Думите, които Аз ви казвам, не от Себе Си ги говоря; но пребъдващият в Мене Отец върши Своите дела.” Йоан 14:10
За по голяма яснота на изпълнението на тези два стиха виж темата:
“Аз съм истинската лоза, вие сте пръчките!”

Служенето на Христос по този начин произвежда одобрение от човеците. За да бъде развито Божието царство, трябва да носиш климата на правда, мир и радост в Святия Дух. Носейки мира на Бог, си като оазис в пустинята за хората. Носейки радост ще видите, че около вас има радост. Носейки справедливост, ще печелите хората.

Кой управлява сърцето ти? Ако отношението на хората те прави щастлив или те ядосва, хората управляват сърцето ти. Кое е онова, което те предизвиква да си неестествен и да не даваш плодовете на Духа? Размисли и бъди внимателен за това. Ти си този, който трябва да отмахне хомота от себе си. Какъв дух носиш? Какъв климат? Позволяваш ли недостатъците на хора да те огорчат?
Словото Божие ли е твоето сърце или словото на света? Божият Дух обитаващ в ума ти ли управлява сърцето ти или духа на света?

“Повеленията Господни са прави, веселят сърцето; Заповедта Господна е светла, просвещава очите.” Псалм 19:8

Не позволявайте на огорчението да ви обземе, защото това отнема трезвостта на разума. В какво състояние е душата ти – наранена, угнетена, измъчена? Защото ще благоуспяваш така, както благоуспява душата ти.

“Възлюбений, молитствувам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти.” 3 Йоаново 1:2

Когато времето е облачно и ту вали, ту спира, е трудно да разберем от стаята дали навън вали. Но ако видим, че минувачите по улицата са разтворили чадъри, тогава със сигурност можем да знаем, че в момента вали. Те хем защитават себе си от намокряне, хем и показват на другите какво става с времето.

Същото правим и ние като вярващи. Бягайки от греха и търсейки мир с Бога, ние предпазваме себе си от гнева на господаря на този свят. Същевременно ние даваме на другите да разберат, че има опасност и че всеки трябва да вземе мерки да опази душата си от гибел.

Ако се държим така, сякаш не съществува никаква опасност, с това ние излагаме себе си на риск; в същото време караме и другите да бъдат спокойни, че всичко е наред. Кой ще ни повярва, че се боим от Бога, ако продължаваме да правим каквото искаме и каквото ни харесва, и да приказваме каквото ни дойде на устата? Случва се вярващи да се държат съвсем като всички останали и с това не само показват липса на почит към Бога, но и дават лош пример на невярващите.

Библията ни запознава с хора, които с думи и поведение показваха на останалите почитта си към Бога и така ги предизвикваха и те да се покаят. Пророк Йона така драматично предупреждаваше ниневийските жители да се покаят, че те не можеха да не му повярват. Апостолите така ясно показваха Христос пред юдеи и езичници, че всеки разбираше за какво сериозно нещо става дума. Ние не само имаме призванието да се грижим за собствените си души и за примирението си с Бога в сърцата си, но и по всякакъв начин да покажем на околните, че трябва да побързат да направят същото.


Молитва:

Господи Исусе - Спасителю, освети живота ни да бъде ярко свидетелство за Твоята власт над нас, за да могат всички с които се срещаме, като видят Делата Ти чрез нас да осъзнаят своята отговорност пред Теб. Запали огъня на Светия Дух в нашите сърца, за да горят душите ни за Теб, защото ако самите ние не горим не могат да се запалят душите на другите за Теб Господи Боже наш, та всички да те любим с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкия си ум и всичката си сила, и ближния си както себе си! Направи ни молим те способни да се извършва Твоята Воля според Твоето Слово, което е Истината, през всичките ни дни на този свят и Вечно в небето с и в Теб! Амин!

Бог да благослови всички!

Амин!


avatar
Е.П.Ц.-Тетевен
Администратор
Администратор

Брой мнения : 363
Join date : 30.11.2010
Местожителство : Е.П.Ц. - Тетевен / Администратор - Пламен Б. Николов

Вижте профила на потребителя http://bible.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите