Хитрините на религиозния дух

Go down

Хитрините на религиозния дух

Писане by Е.П.Ц.-Тетевен on Чет Мар 17, 2011 8:56 pmХитрините на религиозния дух


Агентът на Сатана е този, който предотвратява промяната
Д- р Питър ВАГНЕР

Може да сте измъчван от нечист дух и да не го подозирате! Говоря за духа на религия, може би най-коварния дух от сатанинската армия на тъмнината. Бихте разбрали, ако сте угнетявани от дух на похот например, или на лакомия, страх, гняв, ярост, или алчност. Повечето пъти човек не желае да стои под подобно въздействие и търси освобождение.

Но не така стоят нещата с духа на религия. Защо? Защото този религиозен дух ви кара да вярвате, че набожните неща, които вършите, са изцяло според Божията воля.

Една от задачите, които получих от Бога е да изоблича този дух на религия и да го разкрия на Тялото Христово, така че веднъж разпознат, да успеем да се справим и да го вържем. Ние, като отделни вярващи в църквите ни, в служенията ни и като цяло, както и християнските лидери, се нуждаем от пълна свобода от религиозния дух, ако желаем да извършим всичко онова, което Бог иска от нас.

Когато апостол Павел пише на Коринтяните той казва:
“Да не би Сатана да добие преимущество над нас, защото неговите замисли не са ни неизвестни.” (ІІ Коринтяни 2:11)

Нека обърнем този стих и да зададем следния въпрос: Какво ще се случи, ако сме невежи спрямо сатанинските намерения? Отговорът разбира се е, че той ще се възползва от нас. Вярвам, че колкото повече знаем за хитрините на религиозния дух, толкова по-малки ще бъдат неговите действия.

Дефиниция

Какво върши религиозният дух? Ето моята дефиниция, която мисля, че е доста точна. Духът на религия е агент на Сатана, който предотвратява промяната и поддържа статуквото, като използва религиозни хитрини.

“Промяната”, за която говоря, е да приемеш нови насоки от Бога, които Той непрекъснато дава на Своя народ. Бог не е статичен. Той разгръща нови сезони за нас като личности и църкви. Той излива Своето ново вино в нови мехове. Библията казва: “Който има ухо нека слуша какво казва Духът на църквите.” (Откровение 2:7) Думата “казва” е в сегашно време, а не в минало. Религиозният дух се опитва да възпре слушането в настоящия момент като ни държи вързани към миналото.

Каквото Бог е говорил някога е било Божие Слово. Днес старите мехове са вчерашните нови мехове, които приемат Божието ново вино. Ето защо духът на религия има относително лесна задача. Той желае да стоим на същото място без да навлизаме в новия Божествен сезон. Където бяхме беше добро. Преди е било Божието място за нас. Сега религиозният дух иска да ни убеди, че Бог не е приготвил нищо по-добро за нас в бъдещето.

Не се предавайте. Смъмрете този дух. Скочете в реката на Бог и тръгнете чрез силата на Святия Дух напред към следващия сезон. Миналото може да е било добро, но твоята съдба се крие в бъдещето, а не в миналото.

Помислете за фарисеите. Те станаха най-големите врагове на Исус. Макар стриктно да следваха Божиите закони. Те бяха уважавани водачи на евреите. Защо тогава намразиха Исус толкова много? Защото религиозният дух ги беше сковал в своята прегръдка. Исус дойде като донесе нов сезон – Божието Царство. Макар Той да беше очаквания от векове Месия, те не Го разпознаха като такъв, защото религиозният дух им беше заслепил очите.

Конфронтация

Конфронтацията започна, когато фарисеите попитаха Исус: “Защо твоите ученици нарушават преданието на стареите, понеже не си мият ръцете, когато ядат хляб?” (Матея 15:2) Този въпрос не засягаше нарушаването на някоя от Десетте заповеди. Това беше “преданието на старейшините”, което означаваше, че религиозните водачи на Израил бяха добавили един списък с религиозни задължения към закона, вкарвайки легализъм, който спираше хората от общение с Бога, вместо да ги доближава повече до Него. Фарисеите толкова бяха предадени на своята религия, че действията на всеки, който не постъпваше като тях, те считаха за хула срещу Бога. Те искрено мислеха, че така изпълняват Божията воля. В действителност бяха станали жертва на религиозния дух.

Исус разбира се прозря всичко това. Неговият отговор към тях беше: “Защо и вие поради вашето предание престъпвате Божията заповед?” (Матея 15:3) Духът на религия беше станал толкова силен, че повлияните от него не стояха неутрални, но бяха позволили да стигнат до мястото, където всъщност работеха директно срещу Бога. Ако се опиташ да им кажеш нещо подобно те няма да те чуят, защото умовете им са до толкова промити от този демон, че те вярват, че изпълняват Божията воля.

Тогава Исус показа на фарисеите как бяха изопачили една определена Божия заповед и ги нарече “лицемери.” Тогава Той каза:“Напразно ме почитат, като преподават за поучение човешки заповеди.” (Матея 15:9)

Две хиляди години по-късно религиозни водачи все още преподават религиозни правила и поучения, дошли от човека, които са приети като абсолютни доктрини. Духът на религия, който беше засегнал фарисеите, сега влияе на пастори, водачи на служения, учители, деноминационни последователи и още много, много други. Святият Дух продължава да говори на църквите, но те не искат да следват новата посока. Предпочитат да стоят на пустинния остров на човешките традиции. Предпочитат думите на Духа, казани към църквите по времето, когато са били нови мехове.
Източник: Онлайн вестник "Благовремие" www.Blagovremie.com

Линк към статията: http://www.blagovremie.com/content/хитрините-на-религиозния-дух-питър-вагнер


avatar
Е.П.Ц.-Тетевен
Администратор
Администратор

Брой мнения : 363
Join date : 30.11.2010
Местожителство : Е.П.Ц. - Тетевен / Администратор - Пламен Б. Николов

Вижте профила на потребителя http://bible.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите