Размишления върху Библията-Ной
2 posters
Библия - Форум за Общение! :: Полезни публикации и статии! :: Теми за размисъл! :: Размишления върху Библията!
Страница 1 от 1
Размишления върху Библията-Ной
Сега започвам тази тема,не аз да кажа нещо,а по-скоро да науча.За Ной съм слушала и чела толкова различни мнения.Битие 6 глава говори за потопа ,който Бог направи. 6. стих " Господ се наскърби,че беше създал човека на земята, и огорчи се в сърцето Си".Когато Бог видя,че Божиите синове вземаха човешките дъщери 3.стих "Тогава рече Господ:Духът ,който съм му дал,не ще владее вечно в човека,защото е плът;затова дните му ще бъдат сто и двадесет години." Тук си задавам няколко въпроса: Кои са Божиите синове? Защо ограничи годините на сто и двадесет-с кого е свързано-с Божиите синове или за това,че се наскъби? За Господ е пределно ясно ,че злото ще се преумножава и сто потопа да направи.Защото греха е и в Ной, въпреки,че ходеше по Бога. Как подбра животните? Всички или само тези,които се покориха на Бог? Знам,че нищо в словото не е случайно,но с потопа какво Бог иска да ни покаже? Как потопа преминава в Новия Завет? Въпроси,въпроси? Да не прекалявам с тях.Жадна съм да чуя вашите мнения. Бог да ви благослови.
Елена П. Борисова-Куртева- Брой мнения : 103
Местожителство : Свиленград - Nickname: elina
Re: Размишления върху Библията-Ной
elina написа:...Защото греха е и в Ной, въпреки,че ходеше по Бога...
Да всеки човек облечен в кожената дреха може да съгреши, защото плътта се противи винаги на Духа!
Бог избра Ной защото:
Битие 6:9 ... Ной беше човек праведен, непорочен между съвременниците си; той ходеше по Бога.
Според мен да ходиш по Бога означава постоянно да Слушаш Неговия Глас, и да Го следваш покорявайки Му се!
Поради греха който влезе във всички човеци след Адам, Бог ограничи годините на живота им!elina написа:Защо ограничи годините на сто и двадесет - с кого е свързано - с Божиите синове или за това,че се наскъби?
Битие 6:3 И тогава рече Господ: Духът който съм му дал не ще владее вечно в човека; в блуждаенето си той е плът; затова дните му ще бъдат сто и двадесет години.
Самата дума "Блуждаене" означава неориентираност относно това, кое е правилно, и кое е неправилно (това значи да стоиш между две мнения)!
3 Царе 18:21 Тогава Илия дойде при всичките люде та рече: До кога ще се колебаете между две мнения? Иеова, ако е Бог (Живия Бог, който е на Небето?!), следвайте Го (като Слушате глраса Му, и Му се покорявате); но ако е Ваал (човек - плът - земен - или самите вие т.е. плътта с която сте облечени), следвайте него (себе си).
Всеки сам за себе си прави избор, и взима решение, кое от двете да се изпълни чрез него:
Божието Слово излизащо от Божиите уста - което е Вечен Живот! Или неправилното слово, което е познаване на доброто и злото - земната мъдрост разделяща ни от Бога - което води към смърт!
Бог не е насилник да ни накара да изберем правилното защото е писано:
Потопът символизира водното умиване - (премахване на греха): Но това става в пълнота чак след делото, което извърши нашия Господ за нашето Спасение! За което и апостол Павел ни е написал това, което трябва да се изпълни чрез нас:Матей 11:12 А от дните на Иоана Кръстителя до сега небесното царство на сила се взема, и които се насилят го грабват.
Лука 16:16 Законът и пророците бяха до Иоана; оттогава Божието царство се благовествува, и всеки на сила влиза в него
В новия завет водното умиване става чрез написаното Слово, и то само за тези които Го приемат!Галатяни 2:20 Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея (не същесвува вече моята воля), но Христос живее в мене (Божията Воля в действие); а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата (Божиите Дела чрез мен), която е в Божия Син (ръководените от Божия Дух са Божии синове - чада), Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
А водата (написаното Слово) се превръща във "Вино", котаго Христос Го оживотвори чрез нас!
Виното пък символизира "кръвта пролята от Господа", която ни очиства от всеки грях, а това е Живота на Господ чрез нас за Божия Слава!
Ефесяни 5:26 за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото,
elina написа:...Как подбра животните? Всички или само тези,които се покориха на Бог? Знам,че нищо в словото не е случайно,но с потопа какво Бог иска да ни покаже? Как потопа преминава в Новия Завет? Въпроси,въпроси? Да не прекалявам с тях.Жадна съм да чуя вашите мнения. Бог да ви благослови.
Бог заповяда на Ной да събере животните в направения ковчег по двойки - мъжко и женско (виж последния стих):
Битие 6:19 И от всичко, от всякакъв вид твар, която живее, да вкараш в ковчега по две от всеки вид, за да опазиш живота им със себе си; мъжко и женско да бъдат.
20 От птиците според вида им, от добитъка според вида му, и от всички земни животни според вида им, по две от всички да влязат при тебе, за да им опазиш живота.
21 А ти си вземи от всякаква храна, която се яде, и събери я при себе си, та да послужи за храна на тебе и на тях.
22 И Ной извърши всичко според както му заповяда Бог; така стори.
За потопа вече има отговор в по-горния пост, (а и нали всичко се изчиства с вода, която е символ на Божието Слово - излизащо от Божиите уста - за този дъжд копнеят всички, които обичат Бога) - а дори и в плътските неща да го погледнем е така!
А понеже Божието Слово е кръв т.е. Живот - именно за това ни очиства от греховете ни кръвта на Христос (Божия син):
Евреи 9:22 И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очистя; и без проливането на кръв няма прощение.
Разликата между водата и кръвта според първото знамение което Господ направи в Кана Галилейска,
когато превърна водата във вино:
Се състои в това, че виното символизира кръвта, и е Оживотвореното от Святия Дух Слово, което върши Божиите дела!Йоан 2:11 Това извърши Исус в Кана галилейска като начало на знаменията Си, и яви славата Си; и учениците Му повярваха в Него.
Радсотно е, че има въпроси, защото Бог иска заедно да достигнем до познаване на цялата Божия пълнота!
Надявам се да се включат и още вярващи, които обичат нашия Господ Исус Христос!
Бог да благослови уповаващите на Него, и да ни дари с Любов в сърцата ни, за да достигнем до тази пълнота към която ни Води!
АМИН!!!
Поздрав: Пламен Николов
Similar topics
» Размишления върху Библията-Йов
» Размишления върху Библията-Адам и Ева
» Размишления върху Библията-двете дървета
» Размишления върху Библията-Каин и Авел
» Размишления върху Библията-Вавилонската кула.
» Размишления върху Библията-Адам и Ева
» Размишления върху Библията-двете дървета
» Размишления върху Библията-Каин и Авел
» Размишления върху Библията-Вавилонската кула.
Библия - Форум за Общение! :: Полезни публикации и статии! :: Теми за размисъл! :: Размишления върху Библията!
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите