Исус запитан за постенето.
3 posters
Страница 1 от 1
Исус запитан за постенето.
Току що свършихме със моя съпруг да четем от Библията за днес. За днес включва Марк 2 глава.
За цялата глава може да се пише много , но това ,което Бог ми откри е точно за постенето.
Не веднъж съм питала Бог , кога да постим ?
Събират се вярващи и казват - сега ще постим и ще се молим за тази нужда . Нали и Исус каза на учениците - когато стана въпрос защо не изгониха епилептичния дух във момчето. Бащата беше отишъл при учениците, защото Исус не беше с тях . "Този род не излиза , освен с пост и молитва. "
Марк ( 2: 18-22 )
"А Йоановите и фарисейските
ученици постеха;и дойдоха и
Го попитаха: Защо постят Йоано-
вите и фарисейските ученици, а
Твоите ученици не постят ? А
Исус им рече: Могат ли сватба-
рите да постят, докато е с тях
младоженецът ? Докато младо
женеца е с тях, не могат да по-
стят Ще дойдат обаче дни, ко-
гато младоженецът ще се отне-
ме от тях, и тогава , в онова вре-
ме ще постят "
Нека разгледаме тези стихове !
Кога ще постим ? Когато Йоановите и фарисеите ли ? Не ! По надолу говори за стара дреха и нов плат, както за нов и стар мех !
Какво иска да ни каже с тях ?
Тук Исус говори за Новия завет, който ще дойде чрез Него. От жертвата на Исус започва Новия Завет. До Него всичко е ставало по СЗ. Не може да правиш това ,което правят Исусовите ученици , ако не си преминал в НЗ. Кога ще преминеш в НЗ? Когато се новородиш ! Как става това ?
Като повярва в сърцето си и изповядаш с устата си!
Кога ще повярваш в сърцето си?
Когато
"ОСЪЗНЕШ" със ума си ,че Исус е Господ.
Много е важна думата "осъзнаеш". Това е , че знаеш, че знаеш, че знаеш , че е точно така. Никой не може да те убеди в обратното.
Но е нужно и действие- "да изповядаш със устата си".
Когато се новородиш, ставаш "нов мех". Йоановите ученици и фарисеите са "стари мехове". Те не могат да правят това, което правят Исусовите ученици.
Каква е разликата ?
Йоановите сами , чрез дела изисквани от закона се спасяват, а Исусовите чрез Исус по благодат.
Нека да помислим върху това ?
Можем ли ние да решаваме кога да постим?
Да ! Ако сме Йоанови ученици или фарисеи !
Ако сме Исусови ученици - Когато младоженеца им се отнеме ?
Т.е. когато Исус не е в с тях. Защо ? Какво пречи да постят и когато Исус е с тях?
Исус им каза , че върши Божията воля- не веднъж.Ако Той е с тях , то и те ще вършат Божията воля, защото Той им е водач.
Ако Исус им се отнеме, те биха вършили своята воля, ако не се смирят.
Поста е за да смирим/умъртвим/ стария човек /като не го храним/ и да дадем шанс на Новия човек в нас да живее. Ако Исус живее в нас - трябва ли да постим ? Помислете !
Според горните стихове - НЕ! Не можем да направим НИЩО без Исус. Ако почувстваме , че сме се отдалечили от Исус , е нужно да постим за да бъдем с Исус.
От горното следва , че всеки сам решава , кога да пости. Когато е хранил стария човек и той не само е жив, но и твърде силен за да позволи на Исус да живее ,чрез нас. Да не бъде! Говоря за новородени, не за останалите -които си мислят, че са или не са !
Дано съм ви била полезна!
Бог да ви благослови! Пиша това, защото съм убедена, че не мога да жъна жито, ако съм сяла плевели.
За цялата глава може да се пише много , но това ,което Бог ми откри е точно за постенето.
Не веднъж съм питала Бог , кога да постим ?
Събират се вярващи и казват - сега ще постим и ще се молим за тази нужда . Нали и Исус каза на учениците - когато стана въпрос защо не изгониха епилептичния дух във момчето. Бащата беше отишъл при учениците, защото Исус не беше с тях . "Този род не излиза , освен с пост и молитва. "
Марк ( 2: 18-22 )
"А Йоановите и фарисейските
ученици постеха;и дойдоха и
Го попитаха: Защо постят Йоано-
вите и фарисейските ученици, а
Твоите ученици не постят ? А
Исус им рече: Могат ли сватба-
рите да постят, докато е с тях
младоженецът ? Докато младо
женеца е с тях, не могат да по-
стят Ще дойдат обаче дни, ко-
гато младоженецът ще се отне-
ме от тях, и тогава , в онова вре-
ме ще постят "
Нека разгледаме тези стихове !
Кога ще постим ? Когато Йоановите и фарисеите ли ? Не ! По надолу говори за стара дреха и нов плат, както за нов и стар мех !
Какво иска да ни каже с тях ?
Тук Исус говори за Новия завет, който ще дойде чрез Него. От жертвата на Исус започва Новия Завет. До Него всичко е ставало по СЗ. Не може да правиш това ,което правят Исусовите ученици , ако не си преминал в НЗ. Кога ще преминеш в НЗ? Когато се новородиш ! Как става това ?
Като повярва в сърцето си и изповядаш с устата си!
Кога ще повярваш в сърцето си?
Когато
"ОСЪЗНЕШ" със ума си ,че Исус е Господ.
Много е важна думата "осъзнаеш". Това е , че знаеш, че знаеш, че знаеш , че е точно така. Никой не може да те убеди в обратното.
Но е нужно и действие- "да изповядаш със устата си".
Когато се новородиш, ставаш "нов мех". Йоановите ученици и фарисеите са "стари мехове". Те не могат да правят това, което правят Исусовите ученици.
Каква е разликата ?
Йоановите сами , чрез дела изисквани от закона се спасяват, а Исусовите чрез Исус по благодат.
Нека да помислим върху това ?
Можем ли ние да решаваме кога да постим?
Да ! Ако сме Йоанови ученици или фарисеи !
Ако сме Исусови ученици - Когато младоженеца им се отнеме ?
Т.е. когато Исус не е в с тях. Защо ? Какво пречи да постят и когато Исус е с тях?
Исус им каза , че върши Божията воля- не веднъж.Ако Той е с тях , то и те ще вършат Божията воля, защото Той им е водач.
Ако Исус им се отнеме, те биха вършили своята воля, ако не се смирят.
Поста е за да смирим/умъртвим/ стария човек /като не го храним/ и да дадем шанс на Новия човек в нас да живее. Ако Исус живее в нас - трябва ли да постим ? Помислете !
Според горните стихове - НЕ! Не можем да направим НИЩО без Исус. Ако почувстваме , че сме се отдалечили от Исус , е нужно да постим за да бъдем с Исус.
От горното следва , че всеки сам решава , кога да пости. Когато е хранил стария човек и той не само е жив, но и твърде силен за да позволи на Исус да живее ,чрез нас. Да не бъде! Говоря за новородени, не за останалите -които си мислят, че са или не са !
Дано съм ви била полезна!
Бог да ви благослови! Пиша това, защото съм убедена, че не мога да жъна жито, ако съм сяла плевели.
Елена П. Борисова-Куртева- Брой мнения : 103
Местожителство : Свиленград - Nickname: elina
Re: Исус запитан за постенето.
Да много беше полезна благодаря,че си развила този важен за нас въпрос.Бог да ти дава все повече Бъди БЛАГОСЛОВЕНА.Амин.
ЛЮДМИЛ ЗАХАРИЕВ- Пастор
- Брой мнения : 31
Местожителство : гр. Тетевен / П-р Е.П.Ц-Тетевен / Людмил Захариев
Да, наистина е радостно, че сестрата споделя всичко това с нас, и всички посетители на форума!
Аз обаче се замислих над нещо:
Може ли през цялото време Божието Слово написано в Библията да е пред нас, и да го четем? Мисля, че не!
И според мен, когато не е пред нас (заради задълженията ни в работа, у дома, на гости, или било някъде другаде), трябва да постим, така както е написано в Исая 58-ма глава: Да постим така щото да се чуе горе гласът ни, и когато призовем Господа, и Господ да отговаря! Да извикаме, и Той да рече: Ето Ме!
Блажен оня човек, който вижда това постоянно в изпълнение чрез себе си, защото това е за Божията Вечна Слава чрез нас!
Бог да благослови всички! Амин!
Може ли през цялото време Божието Слово написано в Библията да е пред нас, и да го четем? Мисля, че не!
И според мен, когато не е пред нас (заради задълженията ни в работа, у дома, на гости, или било някъде другаде), трябва да постим, така както е написано в Исая 58-ма глава: Да постим така щото да се чуе горе гласът ни, и когато призовем Господа, и Господ да отговаря! Да извикаме, и Той да рече: Ето Ме!
Блажен оня човек, който вижда това постоянно в изпълнение чрез себе си, защото това е за Божията Вечна Слава чрез нас!
Пламен Николов написа:Да, наистина е радостно, че сестрата споделя всичко това с нас, и всички посетители на форума!
Отговор от Елена
Не Божието слово да е пред нас, а Исус да е на трона в "нашето сърце".
Какво ще рече това?
"Не аз а Христос да взима решения в моя живот."
Как става това?
Ние имаме свободна воля. И Исус имаше свободна воля, когато беше на земята. Когато се молеше да го отмине тази чаша, каза- не моята воля да бъде, а Твоята.
Той вършеше само това, което Отец му каже.
Когато Исус бе с тях учениците се справяха със всичко.
Когато отсъства е нужно да постят, за да присъства.
Как ще стане?
Когато постим се смиряваме и плътската природа отстъпва място на "новородената".
Има хора, които ВИНАГИ вършат само Божията воля.
Те трябва ли да постят? Не!
Поста е нужен за тези християни, които не са направили Исус ПЪЛЕН ГОСПОДАР НА ТЕХНИЯ ЖИВОТ.
Словото няма общо.
Работата няма общо.
Няма значение къде сме и какво правим.
Има значение на каква "вълна сме".
На Божия или на светска. Ако сме на светска, трябва да минем на Божия със пост.
Отговор на Елена
Кога ще постим така, че да се чуе?
Кога ще отговаря Бог?
Какъв пост ще е това? Не е ли нужно нещо друго освен въздържане от храна?
Бог иска чисто сърце.Ако то липсва никакъв пост няма да го замести.
Исус живее само в чисти сърца.
Не Божието слово да е пред нас, а Исус да е на трона в "нашето сърце".
Какво ще рече това?
"Не аз а Христос да взима решения в моя живот."
Това е така, но според мен думите на нашия Господ Исус Христос: "когато им се отнеме младоженеца, тогава ще постят" не означава, че в един момент ще бъде на трона в сърцата ни, а в следващия няма да е там!
Примерът който Господ ни даде е най-точния - Бог бе постоянно В Него (не напусна престола Си)! Сам Той нашия Господ е казал: "Аз съм В Отца, и Отец е В Мене", както и: "пребъдващия В Мене Отец върши Своите Дела"!
Точно за това говори Исая 58-ма глава?!
Същото пише и в Йоан 17-та глава - молитвата на нашия Господ:
да бъдат всички едно; както Ти, Отче, си в Мене и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас, за да повярва светът, че Ти си Ме пратил. И славата, която Ти Ми даде, Аз я дадох на тях; за да бъдат едно, както и Ние сме едно; Аз в тях, и Ти в мене, за да бъдат съвършени в единство; за да познае светът, че Ти си Ме пратил, и си възлюбил тях както си възлюбил и Мене. Отче, желая гдето съм Аз, да бъдат с Мене и тия, които си Ми дал, за да гледат Моята слава, която си Ми дал; защото си Ме възлюбил преди създанието на света. Отче праведни, светът не Те е познал, но Аз Те познах; и тия познаха, че Ти си Ме пратил. И явих им Твоето име, и ще явя, та любовта, с която си Ме възлюбил, да бъде в тях, и Аз в тях.
А и нали написаното слово е наречено хляб? Господ каза, че трябва да ядем плътта Му - писаното слово! Но трябва и да пием кръвтта Му - Словото излизащо от Божиите уста, за да ни ръководи за изпълнение на Божията Воля Вечно чрез нас! Всъщност, когато Той е на трона в нашите сърца, се изпълнява истинския пост - НЕ ядем от забраненото дърво, според както Бог го е заповядал: "Но от дървото за познаване доброто и злото да не ядеш, защото в деня в който ядеш непременно ще умреш"!
Думите на нашия Господ Исус Христос бяха много ясни: "могат ли да постят до като е с тях младоженеца?" - пише С тях, не В тях! Ако беше В тях, тогава щеше да е на трона си (за това каза на учениците си, че ще изпрати утешителя, за да бъде Бог В нас - сиреч Христос В нас)!
А Той напуска ли трона си, за да казваш, че ще го направи та да постят?!
Трудното за всички вярващи е точно това: Бог да е на трона в сърцето т.е. да се съразпнат с Христос, и не те да живеят, а Христос (Галатяни 2:20) - нали за това е писано, че Божието царство насила се взима, и които се насилят, те го грабват!
Точно това е истинския пост написан в Исая 58-ма глава (където са написани и съответните условия за изпълнението му),
който ясно говори, че е много по-важно да общуваш с Бог, отколкото да правиш нещо от себе си в Негово име, или да въшиш каквото си искаш!
Това е да се чуе горе гласът ни, и да Го призовем, и Той да отговори, да извикаме, и Той да рече: Ето Ме! Това е истинската храна, и ДА - изглежда, че не се пости (въздържане от храна и вода), но не е точно така - това е въздържане от храна и вода, за които Господ каза, че са временни т.е. водят до смърт:
"който пие тази земна вода пак ще ожъднее, и който яде този земен хляб, пак ще огладнее, НО хлаба който Аз ще дам (Моята плът - писаното Слово) и водата която Аз ще дам (Живата вода - Словото излизащо от Божиите устни - сиреч Христос В нас - Неговата кръв - или Христос да живее, а не ние, според както го пише в Галатяни 2:20), и който яде от тоя хляб, и пие от тази вода, които Господ дава, никак няма да огладнее, и никак няма да ожъднее" - но има Вечен Живот!
Всъщност оказва се, че Истинския пост е Вечен!
Точно Господ го каза така: "Моята храна е да върша Волята на този който ме е пратил"! А тя е Вечна!!!
За това писах:
"Блажен оня човек, който вижда това постоянно в изпълнение чрез себе си, защото това е за Божията Вечна Слава чрез нас!"
И един поздрав за всички посетители на форума (където също се говори за истинския пост, но с много по-точни думи):
Скъпи братко,
С най-точните думи се говори в Божието слово. Там е най-точно, най- вярно и най-кратко. Аз се опитвам с помощта на Святия Дух да обясня какво разбиране ми дава Бог.
Да размишляваме върху Божието слово е заповед от Бога за да имаме добър успех /казва Исус Навин в СЗ/.
Това правя и аз. Хубаво нещо е харесаното , правилното нещо е разбраното. Ако правим нещо без да сме убедени/разбрали/ вършим грях.
Така, че стремежа ми е - не да е кратко, но да е разбрано и тогава ще е с убеждение и правилно.
Моля се непрестанно Бог да отвори ума ви, за да ме разберете.
Бог да ви благослови. Амин.
Благодаря за клипчето.
С най-точните думи се говори в Божието слово. Там е най-точно, най- вярно и най-кратко. Аз се опитвам с помощта на Святия Дух да обясня какво разбиране ми дава Бог.
Да размишляваме върху Божието слово е заповед от Бога за да имаме добър успех /казва Исус Навин в СЗ/.
Това правя и аз. Хубаво нещо е харесаното , правилното нещо е разбраното. Ако правим нещо без да сме убедени/разбрали/ вършим грях.
Така, че стремежа ми е - не да е кратко, но да е разбрано и тогава ще е с убеждение и правилно.
Моля се непрестанно Бог да отвори ума ви, за да ме разберете.
Бог да ви благослови. Амин.
Благодаря за клипчето.
Similar topics
» Исус и бесовете.
» Филмът "Исус"
» Исус е Христос!
» Онлайн Филми свързани с Библията, и вярата в Бог!
» ИСУС ИДВА СКОРО (ВНЕЗАПНО)!!!
» Филмът "Исус"
» Исус е Христос!
» Онлайн Филми свързани с Библията, и вярата в Бог!
» ИСУС ИДВА СКОРО (ВНЕЗАПНО)!!!
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите